Ettårsmarkeringen av 22. juli markeres med kransenedleggelse i regjeringskvartalet søndag 22. juli klokken 09.30. Hans Majestet Kongen og statsminister Jens Stoltenberg vil legge ned kranser og statsministeren vil tale.

Les mer
Vinnerne av Prins Eugens kulturpris for 2011:Randi Tytingvåg og Stefan Klaverdal. 
Foto: Ingvild Sara Aasland (Tytingvåg) og Peter Bjuhr (Klaverdal). Bildene er skåret til av ambassaden.

Prins Eugens kulturpris for 2011 går til den norske sangeren og låtskriveren Randi Tytingvåg og den svenske lydkunstneren og komponisten Stefan Klaverdal. De to prisvinnerne mottar 50 000 svenske kroner hver. Prisen gis årlig til en norsk og en svensk artist eller kunstner som bidrar til å styrke svensk-norske kulturelle forbindelser.

Les mer

Vem är bäst – det svenska författarlandslaget, med tidigare justitieministern, AIK-spelaren och nuvarande författaren och riksdagspolitiker Thomas Bodström, eller det norska författarlandslaget? Svaret får vi lördag den 26 september på Heden i Göteborg, då de två författarlandslagen möts i samband med Bokmässan i Göteborg.

Les mer

Våra norska grannar har kunnat se svensk TV i flera decennier. Nu kan också fler svenskar få tillgång till norsk TV då Telia nyligen lanserade NRK 1 och TV2 Norge i sitt digitala programutbud. – Det här är ett mycket viktigt steg för att öka språkförståelsen mellan våra länder, säger Anne Lund, Norges ambassadör i Sverige.

Les mer

Norge har fått sin första kvinnliga ambassadör i Sverige. I dag var Anne Lund hos HM Kung Carl XVI Gustaf och överräckte sina kreditiv. – Sverige är viktigt för Norge och det har länge varit en dröm för mig att komma hit som ambassadör, säger kvinnan som övertar det norska rodret efter Odd L. Fosseidbråten i Stockholm.

Les mer

Prins Eugens Kulturpris tilldelas i år de två framgångsrika musikerna Ane Brun (Norge) och Sofia Karlsson (Sverige). Kulturpriset går årligen till en norsk och en svensk artist som arbetar för att stärka svensk-norska förbindelser. Priset på 50 000 SEK ges i år av Bring och Statkraft.

Les mer

Norge är ett av temaländerna när Bokmässan i Göteborg går av stapeln den 24-27 september. För första gången kommer Norge dessutom att ha en egen monter på mässan genom ett samarbete mellan Norges ambassad i Stockholm och Den Norske Forleggerforening.

Les mer

En norsk samlingsutställning av figurativ konst, framtagen av bl.a. konstnären Odd Nerdrum, ställs ut på Edsvik Konsthall i Sollentuna med start onsdagen den 1 juli.

Les mer

Mellan den 14 och 19 juni utspelar sig den första ”Top of the World International Piano Competition” i Tromsö, Norge, och intresset för arrangemanget är redan rekordstort. 361 ansökningar har kommit in från 56 olika länder och Norges Rikskanal, NRK, kommer sända tävlingen i TV.

Les mer